Как да изберем първата раница за училище за първокласник?

Как да изберем първата раница за училище за първокласник?

август 19, 2022
Категория: Публикации
0 826 1
Как да изберем първата раница за училище за първокласник?

Как да изберем първата раница за училище за първокласник?

Първият училищен звънец е на път да бие в твоето семейство – първият за годината, а и в живота на младия ученик. Как да се подготвиш?

Именно когато са неизпитвани досега, училищните вълнения са най-големи. Първото училище, първата класна ръководителка, първите съученици и първата раница – може би няма да успеем да ти помогнем в подготовката за всички тези първи поводи за радост и притеснения, но можем да ти помогнем за последното от изброените. 

Раницата за училище е сред най-важните покупки, ако не и най-важната, в списъка за пазаруване преди 15 септември. Тя трябва да отговаря на редица изисквания за качество, на които никоя друга покупка няма нужда да отговаря.

Една раница за първокласник трябва да бъде много по-практична, удобна и голяма в сравнение с чантите за детската градина, които някои дечица са носели преди навършването на възрастта за начало на учебния живот. По същия начин се различава и от чантата за спорт и от всяка друга раница за деца, която може да си купувал до този момент.

Затова, преди да се впуснеш в голямото пазаруване, прочети някои от нашите съвети, които ще ти помогнат да направиш най-добрия избор за своето дете.  

Кои са най-важните изисквания към ученическата раница?

Удобство

Никое друго качество не би могло да бъде така важно за моделите, които спадат към категорията от раници за първи клас. А за какво е нужно да се оглеждаш, когато искаш да потвърдиш, че една чанта ще бъде достатъчно удобна?

На първо място провери гърба на раницата. Той трябва да е достатъчно плътен и устойчив, за да не убиват вещите на детето при продължително носене на чантата. Също така изключително голям позитив е, ако гърбът е уплътнен с дишаща материя, която няма да спарва дори в горещите дни от учебната година.

Раница Miquelrius Anekke Nature

Раница Miquelrius Anekke Nature

Много често терминът „ергономична раница“ се появява при пазаруването за училище. Важно е да дефинираме какво означава това. Ергономичната е тази раница, която предотвратява неудобната поза при дори продължителното ѝ носене. Същевременно, за да бъде една раница ергономична, тя трябва да може лесно да се регулира, за да е максимално удобна за детето. Затова винаги търси раници с презрамки, които да се пристягат и освобождават при нужда.

Когато става дума за презрамките, е важно те да отговарят на още едно изискване – да са уплътнени и меки, както и достатъчно дебели, за да не се впиват в рамената на детето. Предпочитана е ширината от около 4-5 сантиметра.

Тежест на раницата

Не на последно място идва и факторът на тежестта на раницата. Потърсете такава, която е изработена от достатъчно леки материали, че да не утежнява ненужно товара на децата. Обикновено кожените чанти са по-тежки от платнените, а колкото повече ненужни декорации има раницата, толкова по-неудобна за носене става тя. Затова се ориентирай към моделите от полиестер с достатъчно изчистен дизайн.

Раница Busquets Becool Blur 2022 с едно отделение

Раница Busquets Becool Blur 2022 с едно отделение

Добра идея е да провериш дали в училището, в което постъпва ученикът, е практичен избор носенето на раницата на колелца. В много случаи тролеите за раница и моделите с вградени колелца са предпочитани, защото позволяват детето да дърпа след себе си товара, вместо да го носи на раменете си. Но в училищата с много стълби, които затрудняват ползването на колелцата, този допълнителен елемент от раницата само увеличава тежестта ѝ.

Ако детето ще носи чантата на раменете си, допълнителна полза носят моделите с колан на гърдите. Те предотвратяват увисването на раницата назад от тежестта, което само може да предизвика допълнителни щети върху стойката на детето.

Практични отделения

Тетрадки за работа в клас, тетрадки за домашна работа, учебници, помагала, скицник, чертожни и рисувателни средства – ако искаш да откриеш най-подходящия избор, ще трябва да потърсиш раници за първокласник, които да побират всички тези вещи. А когато прибавим към тях и допълнителни пособия като бутилката за вода и кутията за обяд, чантата трябва да отговаря на още повече изисквания.

Затова е важно раницата да разполага с достатъчно на брой и големи отделения. Потърси колко литра може да вмести чантата, както и дали най-обемният ѝ джоб може да побере скицниците и учебниците в А4 размер, без да се прегъват ъглите. 

Безопасност

Когато става дума за детето си, един родител иска да вземе максимално много предпазни мерки. Това означава, че най-вероятно ще търсиш раница, която не само е удобна за носене, но и предоставя по-високо ниво на безопасност.

За тази цел служат светлоотразителните елементи по дизайна на чантите. Те позволяват детето да бъде предпазено и забелязано дори при лоши метеорологични условия.

Красив дизайн

Дотук бяха изискванията, които са задължителни според функционалността на раниците. Сега идва ред на по-забавната част – избирането на модел според дизайна му.

Ученическа раница Busquets Moon 2022 с две отделения

Ученическа раница Busquets Moon 2022 с две отделения

Сред предложенията в книжарници Orange ще откриеш разнообразие от ученически раници за първи клас, които едновременно отговарят на изброените досега изисквания, но и се открояват с красив дизайн.

Има ги раниците, вдъхновени от света на приказките, както и от популярните персонажи от детските филми. Подходящ избор са и по-изчистените модели с нежни принтове в красиви цветове, а ги има и тези с позитивни послания, приканващи към опазването на околната среда и много други.

Дай свобода на малкия ученик да посочи как иска да изглежда раницата му, за да бъде още по-мотивиран да посреща учебните дни с усмивка.

Не купувай раници, които…

Обобщихме кои са важните изисквания, които да търсиш в ученическата раница, сега нека погледнем нещата от друга гледна точка. С обратен знак на предишните изброени са тези характеристики, често срещани сред раниците на пазара. Ето кои са чантите, които те съветваме да избягваш:

Пощальонска раница

Чантите, които се носят през рамо, често имат много красиви дизайни, които изкушават децата да поискат именно такъв тип модел. В това не би имало нищо лошо, ако не ставаше дума за първокласници.

На най-малките в училището се възлага задачата да носят най-тежките раници. Нарамени с на пръв поглед безброй тетрадки, учебници, помагала и допълнителни пособия, децата в първи клас имат нужда от раница, която да улеснява товара им. А при моделите тип пощальонски тежестта пада само на едното рамо, което в течение на времето може да доведе до сериозни проблеми върху стойката на все още развиващото се дете.

Препоръчваме да запазиш този тип чанти за момента, в който детето вече е по-голямо, или за носене през свободното време, когато по-леки и по-малко на брой вещи попадат в раниците.

Прекалено големи чанти

Да, вече няколко пъти споменаваме, че на първокласниците им се налага да носят много вещи. Въпреки че това е вярно, е важно да не стигнеш до другата крайност и да избереш раница, която е прекалено голяма за малчугана. Тя не бива да надвишава ширината на раменете на детето и височината да не е по-голяма от 30-40 сантиметра. Освен това опитай да съобразиш модела според дължината на торса и ширината на талията на детето.

Допълнителни препоръки и съвети

Дори да спазиш всички изброени до този момент изисквания има още няколко допълнителни характеристики, които споделят най-добрите ученически раници. Ето кои са някои от препоръките ни, които, ако решиш да спазваш, ще гарантират, че изборът ти е още по-удовлетворяващ.

Раница Busquets Becool Cats 2022 с едно отделение

Раница Busquets Becool Cats 2022 с едно отделение

Провери циповете

Ако имаш тази възможност, провери дали циповете на раницата, която си избрал, са достатъчно здрави и дали се отварят и затварят безпроблемно.

Обикновено това се оказва най-слабото звено при чантите, което първо започва да създава проблеми. Освен това така най-лесно ще различиш моделите с ниско качество на изработката от тези, които заслужават парите ти.

Направи устойчив избор

Всяка инвестиция в качествен продукт, който няма да се налага да бъде подновяван след само няколко месеца, е устойчива. Но ако искаш да направиш истинска услуга на природата, избери раниците, които са изработени от рециклирани материали.

Вече множество брандове избират да създават продуктите си от пластмаса, събрана от природата. Такива са раниците на Miquelrius, много от тези на Busquets и редица други модели.

Ученическа раница Miquelrius Mint Flower с две отделения

Ученическа раница Miquelrius Mint Flower с две отделения

Взимайки предвид всичко това в Orange center избираме какви раници да предлагаме всяка година. Сред селекцията ни ще откриеш редица продукти, които отговарят на всички тези изисквания. Избери сред богатото разнообразие от продукти в нашия онлайн магазин още сега.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *