„Където луната я няма“ - великолепният дебют на Нейтън Файлър

„Където луната я няма“ – великолепният дебют на Нейтън Файлър

юни 28, 2014
Категория: Публикации
0 1811 12
„Където луната я няма“ – великолепният дебют на Нейтън Файлър

„Където луната я няма“ – великолепният дебют на Нейтън Файлър

Ще ви разкажа какво стана, защото така ще мога да ви запозная с брат ми. Казва се Саймън. Мисля, че ще ви хареса. На мен много ми харесва. Но след няколко страници той ще умре. И след това никога повече няма да бъде същият.

 „Където луната я няма“ ме грабна може би именно с тези думи. И може би поради факта, че разказвачът е дете… с ментални проблеми. 

Дебютният роман на Нейтър Файлър успя да ме впечатли с откровеността и наивността, с които е написан. Историята е разказана от 19-годишния Матю Хоумс, който свободно и умело влиза в диалог с читателите. Често дори се извинява, че има неща, които не е в състояние да обясни ясно. Матю страда от шизофрения, отключила се след смъртта на брат му, отчасти причинена от самия Матю. Но макар и мъртъв, Саймън продължава да живее в главата на брат си.

Още от самото начало разбираме, че Матю е пациент в психиатрична клиника. Веднага обаче виждаме, че състоянието му е доста нестабилно, тъй като често мисълта му скача от едно място на друго. Историите му се преплитат рязко, като прескачат във времето и често е доста трудно да се различи кое е реалност и кое плод на въображението му. 

Историята е придружена от дребни детайли, рисунки и честа смяна на шрифта. И именно поради това усещаш колко сериозна и дълбока е чак след като затвориш последната страница. 

Ако ви се чете нещо, което е едновременно странно и сериозно, „Където луната я няма“ е правилния избор. Читателите на „Ужасно силно и адски близо“ със сигурност ще я харесат. Горещо препоръчвам!

Издава: Обсидиан

Родена съм през 1989 г. Завършила съм 1АЕГ, а след това СУ „Св. Климент Охридски“, специалност книгоиздаване. В екипа на Orange center съм от 2010 година, а от 2013 година съм редактор в издателство Orange books. В момента уча магистратура в СУ, специалност Преводач-редактор. Oбичам да чета, да пътувам, често редя пъзели. Музиката е едно от най-важните неща в живота ми.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *