История на криминалната литература

История на криминалната литература

юни 12, 2024
Категория: Публикации
0 253 0
История на криминалната литература

История на криминалната литература

Трилърите са сред най-предпочитаните книги от читателите по света. Има нещо интригуващо в историите за детективи, които с помощта на ума си разкриват заплетени престъпления. Но в същината си, това са истории посветени на вечното противопоставяне на добро и зло.

Днес има множество теми и сюжети, които криминалните книги изследват – някои показват различни гледни точки и дори се опитват да изследват психиката на престъпника, други имат нетипичен главен герой, който дори е антигерой – аматьор детектив или такъв с множество проблеми.

Но откъде започва историята на криминалната литература? Началото е поставено през XIX век, първите криминални разкази и романи следвали стриктна логика – детектив, професионален или аматьор, разследва престъпление по улики. Обикновето полицията не била намесена, а мотиви и причинно-следствени връзки за престъплението липсвали. Може да открием примери за криминален наратив дори в по-стари истории.

Ранни арабски и китайски приказки

Мотивът за престъпление и разследване може да открием и в историите на Близкия Изток и Китай. Една от приказките на Шехерезада от „1001 нощ“ е свързана именно с престъпление. В Китай съществува жанр, който се оформя по времето на династия Мин, а най-популярните са историите за съдия Бао, който сам разкрива и съди престъпниците.

Виж още: „10 от най-известните автори на криминални романи“

Холмс, Поаро и „Златната ера“ на британската криминална литература

Най-популярните детективи, чиито случаи от десетилетия продължават да вълнуват читателите, са прочутите Шерлок Холмс и Еркюл Поаро.

Героят на сър Артър Конан Дойл се превръща в икона на криминалната литература, но случаите на Шерлок Холмс променят изцяло жанра и внасят нови нюанси в методологията на престъпника и детектива. Холмс е и първият детектив с частна практика в историята на литературата.

Шерлок Холмс, Артър Конън Дойл

Случаите на Поаро, разказани в романите на Агата Кристи, са символ на „Зратната ера“ в британската криминална литература. Мистериите на Агата Кристи могат да бъдат определени като „кой го извърши“ или „whodunit“. Това е популярен поджанр на криминалната литература, който се оформя през XX век.

Ноар епохата

Един от първите американски писатели, поставили основата на криминалния жанр, е Едгар Алан По. Въпреки, че известен с хорър историите си, По пише едни от първите криминални разкази, които служат за отправна точка на редица автори след него.

Американският отговор на златната ера е ноар жанра. От френската дума за черно, ноар обхваща книги и филми с мрачна тематика и мистична фигура на частен детектив, който сам се бори с несправедливостта. За първи път наименованието е използвано във Франция през 1946 г., за да обозначи серия от кратки мистерии. Ноар книгите, известни и като „hardboiled fiction“, най-често са с мрачни сюжети, изненадващо престъпление, а градът е герой, заедно с основната фигура на детектива. Ноар детективите са специфични образи, с множество вътрешни дилеми и дори съмнителен морал. Отличителна черта на ноар криминалетата е, че вътрешният диалог постепенно става водещ за наратива, а действието се задвижва нетолкова от събитията, колкото от размислите на детектива.

Знаковите автори за ноар епохата са Дашиъл Хамет, Реймънд Чандлър, Патриша Хайсмит, Джеймс Елрой, Джеймс Кейн, Мики Спилейн и други.

Големият сън, Реймънд Чандлър

Филип Марлоу, главният герой в романите на Реймънд Чандлър, е прототип на много от съвременните детективи в литературата и вдъхновение за цяло поколение писатели.

Любопитен факт е, че едни от първите ноар книги са послужили за вдъхновение на философите Сартр и Камю. Сартр споделя, че за основа на „Погнусата“ използва произведения на Дашиъл Хамет. За
„Чужденецът“ на Камю вдъхновение се оказва „Пощальонът винаги звъни два пъти“ на Джеймс Кейн.

Трилърите и криминални романи днес

Криминалната литература преживява разцвет, а разнообразието от поджанрове и актуални теми правят криминалните книги все по-интригуващи. В последните години на голяма популярност се радват и европейските криминални автори. Скандинавските трилъри от автори като Стиг Ларшон, Ю Несбьо, Ирса Сигурдардотир, Камила Лекберг се превръщат в бестселъри по целия свят. Авторите все по-смело разчупват сюжетната рамка, внасят на показ регионални и лични проблеми, с които читателите да се отъждествят.

Нощната къща, Ю Несбьо

Темите на романите стават все по-интригуващи, освен разследвания на бивши военни, ФБР, ЦРУ, шпионските романи продължават да са хит, както и историческите трилъри с намесени загадки и мистерии – като романите на Дан Браун, Том Егеланд и Жозе Родригеш душ Сантуш.

Ако търсиш нови и класически криминални романи, разгледай предложенията в Orange.

Определям се като ентусиаст на тема книги, кино и кучета. Завършила съм книгоиздаване и реклама и се опитвам да съчетая най-доброто и от двата свята като маркетинг специалист за Orange.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *