Харуки Мураками е автор на месец октомври в Orange Center

Харуки Мураками е автор на месец октомври в Orange Center

октомври 27, 2021
Категория: Публикации
0 556 0
Харуки Мураками е автор на месец октомври в Orange Center

Харуки Мураками е автор на месец октомври в Orange Center

Харуки Мураками е автор на месеца през октомври в Orange! . Той е признат от литературната критика за един от най-добрите съвременни японски автори и е един от най-превежданите в чужбина. Ще откриеш всички негови книги с 20% отстъпка в нашия сайт до 31.10.21 г.

Роден е на 12 януари 1949 г. в Киото, в семейството на преподаватели по японска литература. Така интересът му към книгите се заражда още в ранна детска възраст. Самият той винаги е проявявал голям интерес към американската литература, което до известна степен формира и личния му литературен стил.

Харуки Мураками е един от най-популярните японски автори в света, благодарение на своите сюрреалистични произведения, които покоряват читателите. Но кариерата му като писател започва съвсем ненадейно – получава творческо вдъхновение по време на един бейзболен мач, където се ражда идеята за „Чуй как пее вятъра“ (публикуван през 1979 г.).

Още любопитни факти за Харуки Мураками ще откриеш в тази статия.

Ако все още не си чел нищо от автора, приготвили сме ти няколко заглавия, с които би могъл да започнеш. Преди да представим предложенията обаче, трябва да предупредим, че книгите му са тежки, мрачни и често доста завъртени откъм сюжетни линии. Но винаги си заслужават.

Норвежка гора

„Норвежка гора на Харуки Мураками“

„Норвежка гора“ е мрачна история, чиято сърцевина трудно може да бъде определена. Дали това е роман за любовта? Или за възмъжаването? Роман за приятелството, смъртта или самотата? Това е нещо, което всеки читател сам преценява накрая. Истината е, че „Норвежка гора“ е многопластов роман, изпипан много майсторски, без в него да присъстват характерните за Мураками сюрреалистични елементи.

В основата му са героите Тору и Наоко и тяхната любовна връзка, белязана от трагедия. Смъртта на най-добрия им приятел се отразява и на двамата. И докато Наоко се затваря в себе си, Тору започва да преоткрива света и се хвърля в авантюра с разкрепостена млада жена.

Това неслучайно е романът, донесъл световна слава на своя автор, макар че не е лесен за четене и се движи бавно и спокойно, изпълнен с детайли, които едва накрая сглобяват цялостната картинка.

Спутник, моя любов

„Спутник, моя любов на Харуки Мураками“

„Спутник, моя любов“ е една от по-семплите книги на Харуки Мураками, но въпреки това се смята за едно от най-добрите му произведения. Тук отново по-скоро липсват фантастичните елементи, характерни за автора, но той печели читателите си с историята на главните герои.

Учителят, господин К, е интроверт, който пречупва историята през своя поглед и светоусещане и който внася известна доза мистицизъм в историята. Господин К е влюбен в младата Сумире, която бързо обладава мислите му.

Самата тя обаче сякаш не споделя чувствата му. Макар да ѝ е близък приятел, тя се чувства привлечена от по-възрастната Миу, която откликва на желанията ѝ. В резултат на срещата и припламналите чувства помежду им, Сумире се променя из основи и загърбва досегашните си интереси.

Кафка на плажа

„Кафка на плажа на Харуки Мураками“

„Кафка на плажа“ е многопластов роман, изпълнен с тайни и загадки, разгадаването на които зависи от всеки читател поотделно. Самият автор казва, че всеки сам за себе си трябва да разкрие тайните на романа, дори това да означава да го прочете няколко пъти, за да открие всички закодирани детайли.

Главният герой в това произведение си избира името Кафка, след като бяга от дома си в Токио. Над него тегне проклятие, а той се опитва да надхитри съдбата си, като избяга. Успоредно с това тече разказът и на Наката – простодушен старец, който след инцидент по време на Втората световна война не може да чете и пише.

Двамата герои така и не се срещат през целия роман, но съдбите им са странно преплетени и двамата действат така, сякаш помагат един на друг, без дори да се познават.

Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване

„Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване на Харуки Мураками“

Главният герой в тази история Цикуру трябва да понесе голяма загуба. Един ден приятелите му казват, че никога повече не искат да го виждат. От този момент нататък животът му става още по-мъчен и безцветен. Изпитва трудности и във взаимоотношенията си с хората, докато един ден среща Сара, а тя му помага да преодолее проблемите си.

Повече за „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“ можеш да прочетеш в това ревю от Десислава Желева.

Харуки Мураками определено не е лесен за четене автор. В романите му често са закодирани дълбоки смисли и символи, които само по-наблюдателните читатели могат да хванат още от първия път.

Изгражда световете си по майсторски начин и макар че на повърхността много от историите му изглеждат прости на пръв поглед, винаги има още няколко слоя в дълбочина, които чакат да бъдат достигнати.

Всички книги на Харуки Мураками са с 20% отстъпка до края на октомври. Ако още не си чел нищо от него, сега е моментът да се възползваш от предложението ни и да се потопиш в неговите истории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *