Езотерика - първи стъпки с 5 книги

Езотерика – първи стъпки с 5 книги

август 26, 2016
Категория: Знаете ли, че..., Идеи, Публикации, Ревюта
0 2935 3
Езотерика – първи стъпки с 5 книги

Езотерика – първи стъпки с 5 книги

Какви книги обичаш да четеш? – Ами, книги които вдъхновяват, май ги наричат езотерика. Не знам защо ги наричат така, за мен са книги като всички останали. В жанровото разпределение на езотерика се намират книги на тема тайни, източни учения и философия, религия, а може дори Петър Дънов. Книги от този жанр винаги са ме впечатлявали, не защото са лесни за четене, а защото са вдъхновяващи и в повечето случаи представят познатия ни свят от гледна точка на непознатото. Защо това се случва и какъв е неговият смисъл? За да бъде представен този жанр най-добре, ще ви представя няколко книги, които са достатъчно интересни.

9789547923386„Живот сред хималайските учители“, Свами Рама

Книга, подходяща за всеки, който изпитва нужда да прочете, че на света не съществува само това, което познаваме. Книгата е пътеводител през живота на Свами Рама, учителите които е срещнал и пътят на неговия опит в Хималаите. Подходящо четиво за всеки, който иска, но досега не е чел нищо от жанрове като езотерика или духовно познание. Книгата описва живота на Свами Рама още от дете и пътя, по който е минал за да достигне Познание, методите за духовно извисяване и начина на живот сред хималайските учители. В цялата книга се говори за подхода на един ученик и отношението му към дадените му нови знания и отношението му към Учителя. В книгата се разказват истории и случки, които са останали в съзнанието на Свами Рама като най-значителни за неговото Познание. На моменти в книгата има части, които не могат да бъдат обяснени от западните читатели, но все пак може да се опитаме да повярваме в есенцията за пътя към духовното усъвършенстване.

9789546260451„Пътят на душите“, д-р Майкъл Нютън

В книгата се разказва за опита на д-р Майкъл Нютън като хипнотерапевт, който чрез методи на хипноза успява да разкрие в своите пациенти едно и също видение на хора, които са били близо до смъртта. По този начин автора се опитва да докаже, че има един път на душата и той е един и същ за всички. Начина на анализ на отвъдния свят ни въвежда в един свят, който досега се сме виждали във всяка една митология сред древните култури.

Д-р Майкъл Нютън чрез хипноза и записани спомени на своите пациенти се опитва да докаже, че след като човек умре неговата душа се възнася в едно ефирно пространство, което някои наричат небе или рай. Там се разглежда една и съща сцена: душата среща своите сродни души, които са на едно духовно ниво. Тоест докато се учим по време на земния си път срещаме хора, които са с нас и в отвъдното. Иначе казано в книгата има много теории за прераждания, за сродни души, които сме срещали и в други свои прераждания, в духовни нива, колкото повече се учим, толкова повече се извисяваме, в една висша сила, която контролира душите и им показва техните.

9789545859977„Селестинското пророчество“, Джеймс Редфийлд

Книгата се разказва за един млад мъж, който е уморен от живота. Не намира смисъл в работата си и в скучното си ежедневие като цяло. Точно тогава решава да се отдели от света в една малка къща сред природата. Докато се е отдал на усамотение стар негов познайник го търси за помощ. Така главният герой е принуден да остави всичко зад гърба си, за да се притече на помощ на свой приятел. Точно тогава пред него се разкрива света на духовното пробуждане и на мистичното. Разгръщат се методи за живот само на базата на духовното възнасяне. Оставени на страна храна, вода, въздух човекът се разглежда като духовна структура от по-голямо цяло, което е изгубило своя път преди хилядолетия. Книгата разкрива всъщност, че изконната цел на човечеството не е изкарване на прехрана, ами усъвършенстване на душата, духовно възнасяне и откриване на духовните нива от миналото. Книгата е изключително интересна. В нея се разгръща един нов свят, който е интересен със своите завладяващи идеи за духовния свят.

patjat-na-shamana1Пътят на шамана, Майкъл Харнър

Книгата разкрива метод за практикуване на класически шамански сеанси, което означава пренасяне на душата в отвъдното. Важно е да знаем, че шаманските практики са сложни методи и са обвързани с много детайли, които ако не са изчистени докрай могат да доведат до болезнени състояния. В книгата се описва, че за да проведем един шамански сеанс трябва да разчитаме на много детайли като например пълна тишина и ритмичен удар на шамански барабан, да консумираме определена билка, която трябва да бъда направена по определен начин. В книгата се разказва за срещите на Майкъл Харнър с шамани, които са му помогнали да усвои тези практики, въпреки сложните детайли той успява да мине по пътя, по който всеки шаман минава, когато възнася душата си. Основната функция на тези шамански практики е лечение на болен човек. Когато някой член на племето страда от болест шамана възнася своята душа към пътя към отвъдното за да може да върне умираща душа оттам и обратно в тялото. Затова и този метод се смята за опасен. Книгата представя опита сред шаманите по интерес начин, в който се разкрива пътя към отвъдното.

izkustvoto-na-dishaneto1„Изкуството на дишането. По метода на Шри Шри Рави Шанкар“, Регина Бьонзел

Книгата представя извесните методи на Шри Шри Рави Шанкар за начини на дишане. Според неговото учение чрез различни методи за дишане и медитация можем да достигнем до душевен покой. Да научим тялото си да не се подава на напрежение и умора. Самите методи са полезен опит човек да открие, че не използва пълноценно физическото си тяло, защото тези методи за дишане се опитват да накарат белия дроб да бъде използван в пълния му капацитет. Практиките за дишане са за сутрешни упражнения и за упражнения за целия ден като сутрешните упражения, в случай че са направени коректно могат да те откажат от кафе, смути, зелен чай или каквато и да е там отвара, която ни кара да се събуждаме.

Скромен човек, който търси добротата в себеподобни. Изумяващ се от хаоса и злобата в човешките отношения. Не харесвам прекомерната употреба на заучени фрази например като „Ще изчакате“ и „Нека ни е зле“. Удивявам се на хора, които успяват да са смели и да не престават да се борят. Обичам да пътувам в страни, които са ме впечатлявали по някакъв начин. Когато нямам достатъчно пари пътувам в света на книгите.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *