„Аз още броя дните“ – не просто книга, а преживяване!

„Аз още броя дните“ – не просто книга, а преживяване!

юни 6, 2016
Категория: Ревюта
0 4778 5
„Аз още броя дните“ – не просто книга, а преживяване!

„Аз още броя дните“ – не просто книга, а преживяване!

„Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров е романът-победител във формата за писатели на БНТ „Ръкописът“. Представянето на книгата на 19 май 2016г. беше повече от показателно за успеха ѝ – над 500 души се бяха събрали на представянето и тръпнеха в очакване. Искаха да вземат книгата и да се потопят в историята, но и искаха да чуят разказа от първо лице. Ние също бяхме там.

Ако някога сте присъствали на лекция по етно-религиозни конфликти или 13405439_10206000024029044_562977815_oгеоурбанистика на Георги Бърдаров, чели сте „За петата ракия или колко е хубав животът“ или сте гледали някое от участията му в „Майстори на думите“, значи знаете какво ви чака, когато разлистите първия му роман. Емоцията просто ви залива и няма начин да не ѝ се предадете. Книга, която се прочита на един дъх, но и спира дъха.

Историята се развива по време на окупацията на Сараево – „1395 дни и 1395 нощи снайперисти държаха под обстрел хората в града“. Близо четири години продължава една абсурдна война, която взема 11 541 жертви.

            „Да, войната няма красиво и героично лице. Войната е черна като смъртта, която носи. (…) Войната е опиат. Когато убиеш първия, е страшно, когато убиеш десетия, е странно, когато убиеш стотния искащ само още и още и още.“

Сред жертвите на това безумие са Адмира Исмич и Бошко Бркич (Айда и Давор) – „сараевските Ромео и Жулиета“. Тяхната любов е толкова силна, че дори страхът от смъртта не може да ги раздели. Двама млади, станали поредните невинни жертви на една безумна война.

Няма как да се анализира тази книга – Бърдаров владее емоциите и думите най-добре. Четеш и преживяваш всяка дума, всеки ред. Историята те поглъща, пренася те на място, което никога няма да бъде същото. Датата 6 април 1992 г. завинаги променя живота на жителите на Сарваево, а и не само.

Оставям ви сами да усетите мъката и болката на хората, преживели обсадата. Ще си позволя само един последен цитат :

„На Балканите омразата е повече от всичко. Тук всеки мрази всеки. Вие мразите турците, ние бошняците и хърватите, македонците май мразят всички, гърците не понасят албанците, албанците и хърватите ненавиждат сърбите. И това е един омагьосан кръг.“

Аз съм Вики и отскоро съм в екипа на Orange. На път съм да завърша Регионално развитие и политика в СУ "Климент Охридски". Образованието ми няма нищо общо с книгите, но любовта ми към тях всеки ден ме кара да се чувствам на правилното място в книжарницата. Чета откакто се помня и ревностно защитавам честта на Хари Потър и детската литература.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *