5 впечатляващи факта за Маргарет Атууд

5 впечатляващи факта за Маргарет Атууд

април 16, 2021
Категория: Личности, Публикации
0 939 1
5 впечатляващи факта за Маргарет Атууд

5 впечатляващи факта за Маргарет Атууд

Маргарет Атууд едва ли има нужда от дълго представяне. Затова директно започваме с интересните факти за нея.

Маргарет Атууд има рекорден брой номинации за The Man Booker

Канадската авторка е била номинирана цели 5 пъти за престижната награда. И това не е всичко – една от номинациите за книгата The Blind Assassin ѝ носи награда. Интересен факт, който няма как да не споделим е, че антиутопията The Year Of The Flood толкова вбесила председателя на журито на наградите, че я захвърлил през стаята, в която я четял. Е, случва се и на най-добрите…

Атууд изобретява устройство, с което да подписва по няколко книги едновременно

Популярността и  любовта на феновете предполагат пътуване на много и различни места за представяне на книгите. Малък недостатък е, че човек не може да бъде на две места едновременно. Именно поради тази причина на Маргарет Атууд ѝ хрумва идеята за LongPen. Това е устройство, което позволява подписването на книги виртуално, с помощта на интернет и таблет. Идеята за LongPen съществува от далечната 2004 година. Тогава това звучи като част от книга на Атууд, но ето, че само две години по-късно става реалност.   

Живее в Западен Берлин по време на Студената Война

В свое интервю Атууд разказва за живота си в Западен Берлин през 1984, когато пише „Разказът на прислужницата”. На въпроса доколко това вдъхновява написването на книгата, авторката отговаря така: „Мислила съм за това и преди да пристигна в Берлин. Докато живеех там посетих и Чехословакия, Източна Германия и Полша. Това, което видях не беше напълно изненадващо, тъй като, предвид възрастта ми, знаех за живота зад „Желязната завеса”. Вълнуващо беше да бъда там на място, да усетя атмосферата. Беше интересно, но не бих казала, че това е основният ми източник на вдъхновение за „Разказът на прислужницата“.

Може би е, а може би не потомка на жена, смятана за вещица

Според родословното дърво, има вероятност Атууд да е потомка на жена, живяла през 17-ти век в Масачузец, която е била обвинена във вещерство. Името ѝ било Мари Уебстър и била осъдена на смърт чрез обесване. Маргарет Атууд не е напълно сигурна в истинността на тази родствена връзка. Провежда „разследване“, което води до Джон Уебстър, който бил петият говернатор на Кънектикът през 17-ти век. Кънектикът не е особено далеч от Масачузец…

Страстен привърженик на опазването на околната среда

Възгледите на Атууд за опазването на околната среда са изключително силно застъпени дори в офиса ѝ. Хартия за принтиране, пликове и кутии са строго забранени. Дори тоалетната хартия и салфетките са направени от рециклирани материали. Но това далеч не е всичко – всички крушки са флуоресцентни, а пластмасови бутилки за вода никога не са внасяни в този офис.

Тук приключва краткият ни разказ на факти, свързани с Маргарет Атууд. Сподели ни в коментар какво знаеш ти за нея.

Напомняме ти, че всички книги на авторката можеш да откриеш с 20% отсъпка до края на април ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *