5 неща, които може би не знаеш за Жозе Родригеш душ Сантуш

5 неща, които може би не знаеш за Жозе Родригеш душ Сантуш

април 19, 2024
Категория: Публикации
0 360 0
5 неща, които може би не знаеш за Жозе Родригеш душ Сантуш

5 неща, които може би не знаеш за Жозе Родригеш душ Сантуш

Древни загадки, неразкрити мистерии, исторически факти и неочаквани обрати. Всичко това се крие в книгите на португалския бестселър автор Жозе Родригеш душ Сантуш.

Почитателите на исторически трилъри и мистерии познават творчеството на писателя, а сред най-разпознаваемите му книги са „Мъжът от Константинопол“, „Милионерът в Лисабон“, „Ватиканът“, „Божията формула“ и още.

Жозе Родригеш душ Сантуш е автор на месеца в Orange. Открий неговите книги с 20% отстъпка до края на месеца.

Освен популярен писател, Жозе Родригеш душ Сантуш е и награждаван журналист, както и една от най-известните личности в Португалия. От статията ще научиш защо е живял в Макао, как започва кариерата си на журналист, откъде черпи вдъхновение за романите си и каква е връзката му с България.

Виж още: „10 от най-известните автори на криминални романи“

Безсмъртния, Жозе Родригеш душ Сантуш

Чете новините в Португалската национална телевизия

Журналистическата си кариера стартира като военен кореспондент към централата на Би Би Си в Лондон. По време на стажа си, той е отразявал множество военни конфликти на терен, сред които тези в Близкия Изток и Югославия. За своите разследвания и журналистическа дейност има отличия от португалската пресслужба.

След като напуска Би Би Си той започва работа в Португалската национална телевизия, където и до днес чете новините.

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден в Мозамбик

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден в Бейра, Мозамбик, бивша португалска колония. Баща му е военен лекар и оказва първа помощ на ранените в гражданските войни, които се водят в размирната страна. Детството си прекарва в градчето Тете в Мозамбик, а по-късно семейството му се мести в Макао.

Средното си образование получава в Макао, където проявява и първите си влечения към журналистиката. Едва на 17 години участва в подготовката на училищния вестник, а след това става и един от гласовете на местното радио.

Има академична кариера

Жозе Родригеш душ Сантуш защитава докторска степен по журналистика с дисертация за отразяването на военните конфликти. Той е професор по журналистика и преподава в университет в Лисабон.

Първият му успех е с „Кодекс 632“

Първият голям литературен успех идва с третата му книга. „Кодекс 632“ разглежда спора около произхода на прочутия откривател Христофор Колумб. Жозе Родригеш душ Сантуш прави подробно проучване за самоличността на Колумб, използва реални документи в историята си и създава обективна позиция през образа на своя герой – професорът по криптология Томаш де Нороня.

След излизането на „Кодекс 632“ той става бестселър в три държави, почти предизвиква обществен скандал в Италия, а Жозе Родригеш душ Сантуш получава световна слава.

Кодекс 632

Българската следа в книгите

Жозе Родригеш душ Сантуш има специална връзка с България. Една от локациите в книгата „Божията формула“ е Пловдив. В романа дори присъства дори български герой, който носи името на издателя му.

Авторът е посещавал България няколко пъти, а тази година отново ще гостува у нас, за да се срещне с българските си читатели.

Божията формула

Ако си почитател на заплетени мистерии, исторически романи и интригуващи трилъри – книгите на Жозе Родригеш душ Сантуш ще те заинтригуват. Разгледай и другите книжни предложения в Orange.

Определям се като ентусиаст на тема книги, кино и кучета. Завършила съм книгоиздаване и реклама и се опитвам да съчетая най-доброто и от двата свята като маркетинг специалист за Orange.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *