5 неща, които (може би) не знаеш за Джордж Оруел

5 неща, които (може би) не знаеш за Джордж Оруел

март 18, 2021
Категория: Публикации
0 1402 1
5 неща, които (може би) не знаеш за Джордж Оруел

5 неща, които (може би) не знаеш за Джордж Оруел

Макар и написани преди десетилетия, произведенията на Джордж Оруел са актуални и в наши дни. „Фермата на животните“ и „1984“ са книги, които предизвикват оживени дискусии и теми за размисъл. В тази статия ти предлагаме да научиш няколко интересни факта за Джордж Оруел, които до този момент може би не си знаел.

Рожденото име на Джордж Оруел е…

… Ерик Артур Блеър. Джордж идва от Свети Джордж, а Оруел е заимствано от едноименната река в Англия. Авторът за пръв път се подписва с този псевдоним под книгата „На дъното в Париж и Лондон”. Много хора решават, че това е истинското име на Оруел и той продължава да го използва за всички останали негови произведения.

Мразел е да ходи на училище

Трудно можем да си представим, че толкова известен и успешен автор е мразел училището. Това става ясно едва след смъртта му – публикувана е статия с негови разсъждения по темата. В нея авторът разказва за преживяванията си в St. Cyprian School for Boys и описва ръководството и учителите като „ужасни, всемогъщи чудовища”.

Ръкописът на „Фермата на животните“ почти е унищожен

 Бомба от немска страна разрушава повечето от сградите в града, в който Оруел живее заедно с жена си и сина си, включително и техния дом. За щастие, авторът и семейството му не са вкъщи по време на бомбардировката. Но почти всички техни вещи са унищожени, в това число и ръкописът на „Фермата на животните“. Оруел и синът му прекарват немалко време сред отломките, опитвайки се да спасят каквото е възможно. Именно така е „оцеляла“ и книгата.

Джордж Оруел работи в силите на реда

Бащата на автора го подтиква да се присъедини към Британската Кралска Полиция. Оруел избира да служи в Бирма. Завръща се в Англия едва след като се разболява от тропическа болест. Именно след това стечение на обстоятелствата решава да започне да пише.

Живот като просяк

По време на службата си в Бирма Джорд Оруел се чувства не на място и това го подтиква, след като се уволнява, да избере маргинален начин на живот. Решава да се внедри в обществото на нископлатените и бедните. Носи скъсани дрехи, обитава бедните предградия на Париж, живее с просяци. След това започва работа като мияч на чинии в Лондон. Смята се, че точно този период от живота му до голяма степен подпомага написването на книгата му „На дъното в Париж и Лондон“.

А ти знаеш ли още интересни и малко известни факти за Джорж Оруел? Сподели ни ги в коментар!

За финал ти напомняме, че Джордж Оруел е автор на месеца в онлайн магазина на Orange center и всички негови книги са с 20% отстъпка до края на март. Разгледай ги и поръчай бързо и лесно ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *