5 факта за костенурчето Франклин, които не знаеше досега

5 факта за костенурчето Франклин, които не знаеше досега

октомври 19, 2023
Категория: Публикации
0 623 1
5 факта за костенурчето Франклин, които не знаеше досега

5 факта за костенурчето Франклин, които не знаеше досега

Костенурчето Франклин е герой, който с нетипична за костенурка бързина се намества в сърцата на децата още след прочита на първата книжка с него. Страхлив, но любвеобилен и мил с всички свои другари, той дава много причини на родителите и техните деца да го обикнат.

Но както всеки друг литературен герой и за Франклин знаем малко отвъд това, което четем между страниците. Затова и днес те срещаме с 5 факта, които може би не знаеше досега за очарователното костенурче.

Прочети ги, за да споделиш на детето у дома нещо любопитно и различно следващия път, когато седнете заедно с любимите книжки. А ако в колекцията ти от поредицата има пропуски, сега е моментът да ги попълниш. До 22 октомври тече Седмицата на издателство Фют в Orange, през която можеш да купиш 4 книги на цената на 3.

Франклин е вдъхновен от комедия

Причината днес да съществува поредицата за Франклин е раждането на едно дете… и епизод от сериала „Военнополева болница“.

Полет Буржоа, авторката на книгите за костенурчето, споделя в интервю, че първоначалната идея да напише детска книга възниква малко след раждането на дъщеря ѝ. След прочита на всички книги за деца в местната библиотека Буржоа оценила красивата ритмика и специфичния начин на изразяване, типичен за детската литература. Оттук нататък въпросът пред писателката не бил дали да напише книга или не, а каква ще бъде книгата, която ще напише.

Приключенията на Франклин и неговите приятели

Идеята ѝ хрумва по непредвидим начин. Включвайки телевизора в отчаян опит да успокои нервността на детето си, тя се натъква на епизод от телевизионния сериал „Военнополева болница“. В него един от героите разказва за клаустрофобията си и се шегува, че ако се бе родил костенурка, вероятно би се страхувал от собствената си черупка. Това бил „аха“-моментът за Полет Буржоа.

„Тогава разбрах, че искам да напиша книга за костенурка, която търси начин да се справи със страха от своята тъмна черупка нощем“, споделя писателката в интервю.

Авторката на поредицата е журналист и ерготерапевт

След реализирането на тази първа идея книгата на Полет Буржоа добива моментален успех. И немного след това самостоятелната книжка прераства в поредица, разказваща за приключенията на Франклин.

Заслуга за този моментален успех вероятно има опитът на Буржоа в писането, но и в областта на психологията. Преди да се реализира като писател, Полет е работила както като журналист, така и като ерготерапевт в психиатрия.

Виж още: Кои са персонажите в Барбароните?

Авторката споделя, че обича работата си като ерготерапевт, защото помага на хората, които изпитват физически и психологически пречки, да превъзмогнат трудностите и да имат нормално ежедневие. По същия начин работата ѝ като писател ѝ позволява да помогне на децата да превъзмогнат своите трудности и страхове, съпреживявайки ги с Франклин.

Костенурчето Франклин има много имена

Повечето читатели, които са се докосвали до книжките за костенурчето, знаят, че за разлика от останалите герои от поредицата, той носи напълно човешко име. Но не за всички читатели той е познат като Франклин.

Заради популярността на поредицата тя бива превеждана на много езици в над 30 страни от цял свят. Затова и в Белгия костенурчето се казва Сам, във Финландия – Конрад, в Дания – Мортен, а в някои части на Франция – Бенджамин.

Франклин намира чужда вещ

Франклин е лидер на супергерои детективи

Популярността на Франклин дава начало на франчайз от продукти, вдъхновени от книгите, а също така и на няколко различни адаптации за малкия екран. В една от тях Франклин и неговите приятели животни влизат в ролята на супергерои детективи, които заедно търсят улики и разрешават мистерии.

Книгите за Франклин са препоръчвани от експерти

Освен че са обичани от децата и от техните родители, книгите за костенурчето Франклин са препоръчвани и от експерти. Множество педиатри и психолози избират именно тази поредица за четиво за децата си. Поредицата е разработена така, че да възпитава важни ценности у читателя и да подпомага интереса към четенето сред малките деца.

Франклин и съкровището от езерото,
Полет Буржоа

В България пък книжките за костенурчето попадат сред тези, препоръчвани от фондация „Детски книги“.

Виж още: Разгръщаме светове: Orange и фондация „Детски книги“ обединяват сили, за да повишат грамотността сред децата

Колко от тези факти знаеше за Франклин преди? А колко от книгите от поредицата притежаваш вече?

Попълни всички пропуски в колекцията си до края на Седмицата на издателство Фют и поръчай 4 книги, а ще платиш 3.*

*Предложението важи само за онлайн поръчки на книги от посочената категория в периода 16-22.10.2023 г. Подарък е книгата на най-ниска стойност и ще бъде маркирана във фискалния бон на стойност 0,01 лв. Научете още в общите условия на кампанията.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *