13 любопитни факта за книгите

13 любопитни факта за книгите

март 31, 2016
Категория: Забавно, Знаете ли, че..., Публикации
2 4104 9
13 любопитни факта за книгите

13 любопитни факта за книгите

Искате ли да научите 13 любопитни факта за книгите? Ние сме сигурни, че желаете и затова сте тук. И нека не губим повече време, а да пристъпим директно към тях!

 

StephenKingGFDL

1. През 2007 година Стивън Кинг е набеден за вандал в книжарница в Австралия, защото е започнал да разписва книги без да се представи предварително и без никой да е наясно с визитата му.

 

2. Хората в Индия са най-запалените читатели в целия свят. Те прекарват средно 10 часа и половина седмично в четене.

 

 

 

 

3. Смята се, че 9789540910000първата книга, написана на пишеща машина, е „Приключенията на Том Сойер“ от Марк Твен.

 

4. Поредицата за Хари Потър е най-забранявата поредица в Америка поради религиозни причини.

 

5. Най-неуспешната книга от търговска гледна точка е преводът на от 1716 година на Новия завет от коптски на латински. Последните 500 бройки били продадени през 1907.

 

6. Mагистралата M6 е построена върху два милиона и половина бракувани книги на изд. Mills & Boon.

41+ntQF4POL._SX331_BO1,204,203,200_

 

7. Първата книга, определена като „бестселър“, е „Fools of Nature“ на американската писателка Алис Браун. Това се е случило през 1889.

 

8. Рекордът за най-много хора, които балансират книги върху главата си по едно и също време, е поставен в Синди, Австралия през 2012 година. Цели 998 души!

 

9. В Обединеното кралство излизат около 150 000 книги годишно.

 

images10. Един от петима души по цял свят не може да пише или чете. Най-високите нива на неграмотност са южна и западна Азия, както и в южната част на Африка.

 

11. Най-скъпата напечата книга в света е „Bay Psalm book“ от 1640 година. Продадена е през ноември 2013 година за 14.2 милиона щатски долара.

 

12. Друга дума за плагиат е „brain-sucker“ (такъв, който изсмуква мозъци). Тя се появява за пръв път в печатно издание през 1781 година и се отнася до продавачите на книги.

 

 

13. Селинджър е бил запален по актьорската игра в гимназията и е подписал годишника си с имената на всички герои, в чиито образи някога се е превъплъщавал.

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

2 коментара

  1. emiliq Petrova
    Отговори

    Ами аз започнах да чета от 12 годишна всякакви книги .Бях в пансиона във Вършец и едно момче ми даваше книги и така забола глава аз четях интересните книги,а отгоре слагах учебника…Книгите ме спасих от преживяното и ми помогнаха толкова много.Ако ме пуснат в една библиотека с дни не бих излизала от там…толкова интересни книги има.Когато мога да отделя някой лев си купувам интересна книга…Разглеждам ги и уж аз ги избирам,но се лъжа те-книгите мен избират…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *