12 любопитни факта за романа „Притча за сеяча“ и авторката му Октавия Е. Бътлър

12 любопитни факта за романа „Притча за сеяча“ и авторката му Октавия Е. Бътлър

ноември 24, 2023
Категория: Публикации
0 589 0
12 любопитни факта за романа „Притча за сеяча“ и авторката му Октавия Е. Бътлър

12 любопитни факта за романа „Притча за сеяча“ и авторката му Октавия Е. Бътлър

Световният бестселър „Земното семе, книга 1: Притча за сеяча“ от Октавия Е. Бътлър най-сетне е преведен на български език благодарение на издателство Orange Books. Какво трябва да знаеш за романа?

Притча за сеяча, Октавия Е. Бътлър

Че e книга, която заслужава всеки да прочете. Че авторката ѝ е заслужила както наградата „Хюго“, така и „Небюла“. Че вече романът е наличен.

А ако нямаш търпение да научиш още, събрахме 12 любопитни факта, които вероятно срещаш за първи път.

Ето какво може би не знаеше за „Притча за сеяча“ от Октавия Е. Бътлър

Всичко започва на 20 юли 2024 г.

На тази дата започва сюжетът в романа „Притча за сеяча“ и тя съвпада с рождения ден на главната героиня Лорън Оламина. Поредицата „Земното семе“ обхваща голям период от време и втората книга „Притча за талантите“ завършва 66 години по-късно – на 20 юли 2090 г.

Началото на една религия

В романа „Притча за сеяча“ главната героиня Лорън Оламина създава чрез философския си поглед върху проблемите на нашата планета нова вяра. Тя я нарича „Земното семе“ и в есенцията ѝ стои Промяната и задачата хората да напуснат Земята и да потърсят ново убежище за себе си на друга планета.

Днес има няколко общества в Америка, които са повлияни от идеите на Оламина и се смятат за последователи на религията Земното семе. Те изповядват философията, която е заложена от Октавия Е. Бътлър в едноименната поредица и смятат романите за свои настолни книги.

Хиперемпатия – що е то

Главната героиня в книгите „Притча за сеяча“ и „Притча за талантите“, Лорън Оламина, страда от заболяването „хиперемпатия“. Това ѝ позволява да усеща физическите удоволствия и болки на хората в мига, в който ги погледне.

Това измислено от Октавия Е. Бътлър състояние е огромен мотив в двата ѝ романа от поредицата „Земното семе“ и има голямо значение за развитието на сюжета, както и за изграждането на главната ѝ героиня.

Незавършената поредица

Поредицата „Земното семе“ остава недовършена от авторката поради няколко причини. Едната от тях е преждевременната ѝ смърт, след която целият архив на авторката е дарен от нейни близки и роднини. В тях са намерени записки на авторката за евентуалните продължения на поредицата и заглавието на третата книга – „Притча за измамника“.


Подготвителни бележки по незавършения ръкопис на Бътлър „Притча за талантите“, в който тя изследва циклите на социалната еволюция. (Снимка: Dara Kwayera Imani Bayer)

Тогава те попадат на още по-интересна находка – заглавията „Притча за учителя“, „Притча за хаоса“ и „Притча за глината“. Предполага се, че това са заглавията на останалите романи от поредицата, които авторката е замислила. За съжаление, историята на Лорън Оламина ще остане недовършена въпреки своеобразния финал на всяка една от двете публикувани книги.

Открити са множество нейни размишления върху сюжета и развитието на героите, но те са изключително объркани и несистематични, така че опитите да се напише третата книга по нейните записки остават неосъществени. Анализатори на авторката правят заключението, че тя е изпитвала сериозна трудност да разгърне повече сюжета и да реши съдбата на героите си.

Приземяването на Октавия Е. Бътлър

През 2021 г. НАСА отдава почит на авторката и на главната ѝ героиня Лорън Оламина от романа „Притча за сеяча“. В чест на желанието на героинята да отиде на планетата Марс, а и като признание към научнофантастичните книги на авторката, мястото, на което се приземява марсоходът Perseverance, днес се нарича „Приземяването на Октавия Е. Бътлър“.


Точното разположение на мястото Приземяването на Октавия Е. Бътлър (Снимка: НАСА)

Октавия Е. Бътлър е страдала от дислексия

Октавия Е. Бътлър страда от това заболяване през целия си живот. Въпреки това тя е завладяна от света на книгите още от ранна детска възраст и преодолява сериозната дислексия. Не се отказва в нито един момент от четенето и от писането. Бътлър открито говори в интервюта за заболяването си и се превръща в пример за много хора, страдащи от дислексия.

Началото на една писателска кариера

Един лош научнофантастичен филм дава тласък на Октавия Е. Бътлър за началото на писателската ѝ кариера. Това е лентата Devil Girl from Mars от 1954 г. В интервю през 1994 г. авторката разказва за този момент от живота си и споделя как докато гледала филма, си е помислила три неща.

Първото е „Господи, мога да напиша по-добра история от тази“, след това „Господи, всеки би могъл да напише по-добра история от тази“ и накрая „Някой е получил пари от написването на тази ужасна история“. Тогава започва усилено да твори в научнофантастичния жанр.

Професиите на Октавия Е. Бътлър

Кариерата на Бътлър на писателското поприще не е блестяща преди нейната смърт през 2006 г. Поради тази причина се налага тя да работи като инспектор на картофен чипс, мияч на съдове, както и в сферата на телемаркетинга. Въпреки това тя не се отказва да създава своите смели и вдъхновяващи сюжети и да ги изразява чрез романите си.

Забравеният роман

През 1978 г. на пазара се появява петата книга от поредицата ѝ Patternmaster. Това е романът Survivor, който има тежката съдба да има само един тираж, въпреки че останалите книги от поредицата са на пазара и днес.

При излизането на книгата Бътлър изказва разочарованието си от написаното от нея и не позволява публикуването на нов тираж. Така романът Survivor остава забравен и днес, а екземпляри от него е почти невъзможно да бъдат открити. Днес поредицата ѝ Patternmaster се състои само от четири книги.


Корицата на романа Survivor

Причината за смъртта на Октавия Е. Бътлър

На 24 февруари 2006 г. Октавия Е. Бътлър умира при мистериозни обстоятелства пред своя дом. Причината за смъртта ѝ не е установена и до днес, макар и да се подозира, че тя се дължи на множеството заболявания, които е имала авторката. Сред тях са сърдечни проблеми, хипертония и други. Така през 2006 г., на 58-годишна възраст, си отива едно от най-големите имена в научната фантастика.

Мечтите на една писателка

Мечтата на Октавия Е. Бътлър е да се нареди сред списъка с бестселъри на Ню Йорк Таймс. В разчетен дневник след нейната смърт е открит списък с нейни цели, сред които се отличава мечтата романите ѝ да бъдат четени от милиони хора и името ѝ да попадне сред бестселърите на Ню Йорк Таймс и други престижни класации за книги.


Ръкописни бележки на вътрешната корица на една от тетрадките на Октавия Е. Бътлър, 1988 г. (Снимка: Octavia E. Butler Estate)

Множество от целите ѝ не се сбъдват приживе. Тя за първи път попада в класацията на Ню Йорк Таймс през 2020 г. и това беше отбелязано от всички нейни читатели като особен момент на почит към личността ѝ.

Предсказанията на Октавия Е. Бътлър

Множество неща, които Октавия Е. Бътлър е публикувала в своите книги, днес са се сбъднали. Особено впечатление правят няколко неща от сюжета на поредицата „Земното семе“, които днес съществуват, макар и да не са били мислими през 90-е години на миналия век.

Сред тях са: климатичните промени, повишаващата се агресия и насилие между хората, създаването на нови реалности във вече съществуващата, загърбването на религиите, използването на специални каски за виртуална реалност. Дори и управлението на американски президент, чиято история подозрително много напомня на тази на американския президент Доналд Тръмп.

Остава мистерия това толкова ясно виждане за бъдещето на Бътлър, но това прави книгите ѝ все по-необходими за нашето настояще.

Вече научи 12 любопитни факта за „Притча за сеяча“, но няма по-добър начин да я опознаеш от това да я прочетеш. Вече можеш да я откриеш във всички книжарници Orange както и онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *