10 ползи от четенето

10 ползи от четенето

януари 5, 2016
Категория: Забавно, Знаете ли, че..., Идеи
1 12965 7
10 ползи от четенето

10 ползи от четенето

Наясно сте, че има много ползи от четенето. Но не четенето на фейсбук статуси или на кратки новини, или на описания на видеа… Истинското четене – онова, което развива мозъка ви, помага ви да си починете и искрено ви забавлява. За да ви напомним всичко това, сме ви подготвили

 

10 ползи от четенето

 

 1. Стимулиране на мозъка

Проучвания доказват, че поддържането на интензивната работа на мозъка може да забави (или дори да предотврати) появата на болести като Алцхаймер и деменция. Точно като всеки друг мускул в тялото, мозъкът изисква упражнения и тренировки, за да е в добра форма и да функционира правилно. Решаването на кръстословици, логически загадки и IQ тестове допринася за стимулирането му. 

 

images

 1. Намаляване на стреса

Без значение дали сте изложен на стрес в работата си, в личния си живот или просто в ежедневието си – няма лошо настроение, което една хубава история да не може да разсее. Добре написаният роман ви пренася в друга реалност дълго време, любопитна статия може да задържи вниманието ви за по-кратко, но все пак – това са прекрасни начини да се освободите от напрежението.

 

 1. Знание reading books

Всичко, което четете, ви носи някаква информация, която може да се окаже полезна във всеки един момент. С колкото повече знание разполагате, толкова по-подготвени ще се да се изправите пред различни предизвикателства. Освен това – ето още малко храна за размисъл: всичко може да ви бъде отнето някой ден – парите, работата, дори здравето, но не и онова, което се намира в главата ви.

 

 1. Обогатяване на речника download

Това върви с горната точка – колкото повече четете, толкова по-голям речников запас ще натрупате. Ще се изразявате все по-добре, а от тази способност произхождат само позитиви. А ако имате желание да научите чужд език, четенето на книги на въпросния език бързо ще ви помогне за осъществяването на желанието ви.

 

 1. Подобряване на паметта images (1)

Когато четете книга, трябва да запомнине героите, техните истории, характеристики и още куп неща. Това само по себе си не е малко. Мозъкът може да запамети впечатляващи неща с лекота. Всеки нов спомен създава нов синапс (мозъчна пътечка) и заздравява вече съществуващите, което засилва краткосрочната памет.

Irrational_numbers-7

 1. Засилване на аналитичното мислене 

Случвало ли ви се е да четете криминален роман и да разберете кой е убиецът още преди края на книгата? Ако да, сте приложили анатилично мислене чрез внимателно следене на детайлите, което стои в основата на романите от типа „кой е извършителят“. Същото умение за анализиране на детайлите би ви помогнало и да направите по-добър критически анализ на текст.

 

 1. Повишаване на концентрацията images (2)

В димачинтия интернет свят вниманието на човек е разпокъсано из стотици места. В рамките на 5 минути средностатистическият човек ще си провери електронната поща, ще проведе няколко кратки разговора с други хора, докато не изпуска twitter-а си от поглед, проверявайки телефона си за нови съобщения… Този тип поведение повишава нивата на стрес и намалява продуктивността.

Когато четете книга, обикновено цялото ви внимание е съсредоточено в историята – останалата част от света избледнява, а вие се потапяте в детайлите. Опитайте да почетете 15-20 минути преди работа и ще се изненадате колко по-съсредоточени ще бъдете след това.

 

download

 1. Ще пишете по-добре

Това е взаимносвързано с богатия речник. Независимо дали имате писателски амбиции, или сте просто човек, който иска да може да се изразя добре и устно, и писмено, умението ви да създавате добре-структуриран и ясен текст е повече от полезно.

 

 1. Спокойствие  images (3)

Като допълнение към релаксиращия ефект, който четенето има, то може да ви донесе и безкрайно спокойствие. Четенето на притчи и позитивни истории влияе позитивно на нивото на  кръвното налягане.

10. Чисто забавление 

Има жанрове, които са създадени в името на вашето забавление – любовни романи, криминални, фантастични, хумористични… Всички те желаят да ви разсеят, усмихнат, отведат в друга реалност и да ви накарат да се чувствате НАИСТИНА добре в рамките на няколко часа. Оставете компютъра замалко, настанете се на любимото си кресло и позволете на книгата да ви покаже на какво е способна.

 

 

източник:

http://www.lifehack.org/

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

 1. GFoxxx
  Отговори

  Статията ми хареса 🙂 Четенето е любимо мое занимание, надявам се само все повече хора в България да откриват магията на книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *