10 от най-добрите исторически романи на всички времена

10 от най-добрите исторически романи на всички времена

януари 6, 2023
Категория: Публикации
0 11352 1
10 от най-добрите исторически романи на всички времена

10 от най-добрите исторически романи на всички времена

Историята е, за да се учим от нея, а историческите романи са, за да научим повече за това, което е било и това, което може да бъде. Ако си сред почитателите на книгите, които ни дават важни уроци за миналото, събирайки художествената измислица с действителните факти, вероятно ще харесаш тези исторически романи. 

Те се нареждат сред най-обсъжданите, най-търсените и най-четените книги от жанра и като такива заслужават и твоето внимание. Или иначе казано това е списък с най-добрите книги според хиляди читатели по света. 

Но хубавото на такива списъци е, че те винаги могат да станат по-дълги. Затова, ако сме пропуснали твоите любими исторически романи, не пропускай да ни поправиш и допълниш.

Какво представляват историческите романи?

Всички исторически романи споделят няколко общи неща помежду си – развиват се в реален отрязък от историята и успяват да пренесат читателя в миналото.

В тези книги героите могат да бъдат личности, които в действителност са съществували някога, но и художествена измислица. Така можем да се докоснем до Шекспир, до Данте и до толкова много други значими личности от изминалите векове.

Виж още: Цитати от любимите ни български исторически романи

За начало на този жанр може да се посочи още и историческата книга на Херодот, в която авторът допълва сведенията за миналото с разкази, родени от неговото собствено въображение. 

Но в действителност исторически романи започват да се четат масово много по-късно, малко след 1800 година. За един от първите автори, на които можем да благодарим за популяризирането на жанра, се смята сър Уолтър Скот с неговия „Айвънхоу“. 

След него друг известен писател, който избира да вмести елементи от историческия жанр, е Мери Шели с нейния „Франкенщайн“, а след това и Лев Толстой с „Война и мир“.

За кого са подходящи? 

Особеностите на историческите романи привличат по-специална аудитория читатели. Това не са четива за хора, които просто искат да се докоснат до хубава книга.

Макар и повечето подобни романи са създадени така, че да бъдат интересни за всеки тип читател, жанрът налага определен интерес към миналото и любопитство към отминалите времена. А нерядко и към специфичен отрязък от историята.

И често именно така читателите откриват своите любими исторически романи. За човек с развит интерес към изкуството „Момичето с перлената обица“ е страхотен избор за четиво, а за тези, които искат да се докоснат до историята на Русия, най-подходяща ще е вечната класика „Война и мир“.  

Кои са най-добрите исторически романи за всички времена?

Момичето с перлената обица, Трейси Шевалие

Всички сме виждали заветната картина, позната ни като „Момичето с перлената обица“, но не всички знаем историята, която стои зад нея. В едноименната книга обаче Трейси Шевалие разкрива повече за връзката на Йоханес Вермеер с прислужницата в имението му, Грийт. 

Момичето с перлената обица, Трейси Шевалие

Момичето с перлената обица, Трейси Шевалие

Тя пренася читателя в Холандия през XVII век, когато границата между бедни и богати, господари и слуги не може да бъде отречена и не може да бъде премината. И точно тогава Грийт започва работа като прислужница в дома на известния художник и между тях се зараждат отношения, които предизвикват вниманието на цялото общество.

Виж още: Най-търсените любовни исторически романи

А в разгара на слуховете и шушуканията Йоханес Вермеер тайно рисува Грийт с перлените обици на жена си и това дава начало на скандала, който ще промени живота на прислужницата въз основи. 

Написан майсторски, без да се спестяват вълнуващите детайли, този роман е истинска литературна перла.

Айвънхоу, сър Уолтър Скот

Вече споменахме, че „Айвънхоу“ е един от първите в жанра, но това далеч не е единствената причина, заради която си струва да прочетеш романа. 

Айвънхоу, Уолтър Скот

Айвънхоу, Уолтър Скот

Книгата разказва за отминалото рицарско време през 12 век в Англия – точно след завършването на Третия кръстоносен поход. Главен герой е Уилфред Айвънхоу, син на саксонски тан, и неговата любов към лейди Роуина. Насред рицарските турнири, политическите кавги и разцъфващата любов пък Робин Худ странства из горите със своите разбойници. 

Вълци, Хилари Мантел

След като знаем специалната роля на сър Уолтър Скот в основаването на жанра, знаем и колко значима е наградата, която носи неговото име. Тази книга я е заслужила, заради майсторската си употреба на похвати, типични за формата на исторически романи.

Но освен наградата „Сър Уолтър Скот“ романът е награден и с „Букър“ и до днес се смята за най-продаваната книга, носеща престижния приз. 

Вълци, Хилари Мантел

Вълци, Хилари Мантел

„Вълци“ дължи неповторимия си успех на увлекателното представяне на епохата на Тюдорите и представянето на една съвсем различна версия на две популярни личности от историята. Разбери как Хилари Мантел описва характерите на Томас Мор и на Томас Кромуел – единият често представян като светец, а другият – като злодей.

Шифърът на Леонардо, Дан Браун

Има ли някой, който все още да не е чувал за една от най-известните книги не само сред жанра, а и сред целия литературен свят? „Шифърът на Леонардо“ е един от най-големите бестселъри на всички времена. 

Това е книгата на Дан Браун, с която авторът си печели световна слава, но и с която ще успее да те накара да се съмняваш във всичко, което знаеш.

Шифърът на Леонардо, Дан Браун

Шифърът на Леонардо, Дан Браун

Какъв е тайният шифър, заложен в произведенията на Леонардо, какви са истините, скрити в продължение на векове наред? Отговорите на тези въпроси търси харвардският професор Робърт Лангдън, след като неволно се забърква в мистерия на стотици години. 

За да разкрие скритото от тайното общество, познато като „Ордена на Сион“, той ще потърси помощта на френска криптографка Софи Нево. Но също така ще трябва да се изправи срещу безлика влиятелна фигура в надпревара за древната загадка.

Тайната книга на Данте, Франческо Фиорети

Дебютната книга на Франческо Фиорети му гарантира кариера, изпълнена с вълнуващи успехи. А в нея читателят се среща не със самия Данте, а с тайните, които той оставя след себе си. 

Тайната книга на Данте, Франческо Фиорети

Тайната книга на Данте, Франческо Фиорети

Синът на твореца упорито преследва убийците на гениалния си баща, а по пътя си се среща с невъобразими противници и съюзници – всички търсещи последния текст на поета, скрил предвещанията и посланията на Данте. 

Виж още: Най-добрите писатели на исторически романи

Устоите на земята, Кен Фолет

Историческият трилър на Кен Фолет се превръща в първия бестселър на автора и в една от неговите най-интересни книги. Написан още през 1989 година, романът продължава да е четен и уважаван в литературните среди и до днес. 

Устоите на земята, Кен Фолет

Устоите на земята, Кен Фолет

Действието се развива през 12 век – в периода между потъването на Белия кораб и убийството на Томас Бекет. А център на сюжета е построяването на катедралата в Кингсбридж, Англия. Но книгата е много повече от разказ за изграждането на една забележителност. Тя е разказ за човешките съдби, за скритите чувства и за трудностите. 

Война и мир, Лев Толстой

Много критици и читатели биха определили „Война и мир“ като най-значимия роман, писан някога. И защо да не бъде такъв? Въпреки обемния си сюжет и дългия списък от герои тази книга печели читателя с интересните случки и майсторски описаните събития. 

Война и мир, Лев Толстой, първи том

Война и мир, Лев Толстой

Литературният титан Лев Толстой прави дисекция на руското общество по време на Наполеоновата война. Но го прави, без да пести от вълнуващите подробности от личния живот на героите, създавайки шедьовър, който заслужава цялото внимание, което е получавал през годините. 

Чаената роза, Дженифър Донъли

Какъв е Лондон след Джак Изкормвача? Все още място, което нощем почтените жени не обитават сами, но и място на глад, мизерия и бедност.

Чаената роза, книга 2: Зимната роза
Дженифър Донъли

Чаената роза, книга 2: Зимната роза, Дженифър Донъли

Именно затова Индия Джоунс рискува да обитава улиците на града – за да помага на най-нуждаещите се. Но в желанието си да направи добро за другите, тя се забърква с лондонски гангстери и с подземния живот на Лондон. А това не вещае нищо добро. 

Йомсвикинг, Бьорн Андреас Бюл-Хансен

Животът на викингите провокира вдъхновението на множество автори, но поредицата на Бьорн Андреас Бюл-Хансен е една от най-успешните. Базирани на „Сага за гренландците“, които описват експедициите на викингите из Гренландия и Северна Америка, книгите на автора разкриват вълнуващата история на Торнстейн Кнарасмид. 

Йомсвикинг, Бьорн Андреас Бюл-Хансен

Йомсвикинг, Бьорн Андреас Бюл-Хансен

Епичната сага разкрива увлекателните лични преживявания на героите, тясно преплетени с действителните исторически събития от края на първото хилядолетие след Христа. 

Клеопатра, Георг Еберс

Книга за последната царица на Египет, за жената, чиято красота до днес продължава да бъде възхвалявана и заради която съдбата на Рим, а и на целия свят се изменя – „Клеопатра“ от Георг Еберс. 

Романът разказва не само за управлението на Клеопатра, но и за онази част от живота ѝ, която предизвиква интереса на романтиците – за отношенията ѝ с Цезар и с Марк Антоний. 

Клеопатра, Георг Еберс

Клеопатра, Георг Еберс

Това са само 10 от най-големите бестселъри книги, които пренасят с интересния си сюжет читателя в миналото. Но разнообразието от исторически романи е прекалено голямо, за да поместим всички на едно място. 

Кое е твоето любимо заглавие от жанра?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *