10 от най-добрите фентъзи книги за деца от 2022 година

10 от най-добрите фентъзи книги за деца от 2022 година

декември 28, 2022
Категория: Публикации
0 3548 0
10 от най-добрите фентъзи книги за деца от 2022 година

10 от най-добрите фентъзи книги за деца от 2022 година

Магия, феи, зомбита, елфи и какво ли още не – в детските фентъзи книги винаги се случва нещо вълнуващо.

Отдавна този жанр е предпочитан от младите читатели заради увлекателните сюжети, които правят четеното приятно дори за децата, които не обичат да четат… все още. 

Големият интерес към фентъзитата предизвиква всяка година на книжния пазар да се появяват нови и нови интересни заглавия от жанра. А след като вече наближаваме края на 2022 година, дойде моментът да откроим кои от всички фентъзи книги за деца заслужават да попаднат в списъка на най-добрите.

Събрали сме на едно място пълния списък с книгите, които предизвикаха интереса на младите читатели. Прочети кои са най-търсените, най-харесваните и най-дългоочакваните.

Фентъзи книги и фантастика – какво ги отличава?

Преди да разкрием кои са фентъзи книгите за деца, които оценяваме най-високо сред предложенията на книжарница Orange през изминалата година, нека първо открием какво отличава фентъзитата от останалите книги. Този тип романи се считат за част от фантастичния жанр. 

Често срещана грешка е обаче фентъзитата да се приравняват с фантастиките. Всъщност фентъзитата са една от разновидностите на жанра. Тях наричаме всички фантастични книги, в които присъства магия и магически същества. 

Често в сюжетите намират място митологични елементи или такива, станали ни познати от вълшебните книжки с приказки. Именно това прави жанрът толкова подходящ за децата и за начинаещите читатели. 

Защо децата обожават фентъзи книгите?

Като естествено продължение на детските книжки и приказки фентъзитата привличат децата с лесни за проследяване сюжети с бързо развитие на действието. Обикновено този тип книги са с по-кратка дължина, за да не обезкуражават младите читатели. 

Книгите от фентъзи жанра са интересни за малките и големи деца и заради интересните сюжетни линии. В тези романи младите читатели няма да научат много полезна и важна информация. Но вместо това ще се научат да летят на крилете на въображението и да мечтаят смело.

Кои са най-търсените заглавия за 2022 година?

Можем да напишем цяла книга за фентъзи книгите, които обичаме. Но за да спазим краткия формат, който повечето такива четива споделят, избрахме да селектираме само 10 от най-значимите заглавия, които дебютираха в българските книжарници тази година. 

Джони и бомбата, Тери Пратчет

Може ли този списък да е пълен без роман на Тери Пратчет? Не. Все пак той е един от най-популярните автори във фентъзи литературата, предназначена за младите читатели. Тази година две негови книги зарадваха почитателите на Джони Максуел. 

Джони и бомбата, Тери Пратчет

В „Джони и бомбата известният герой се изправя пред приключение, което не принадлежи само на една епоха. В него то открива, че настоящето никак не е толкова безопасно, колкото си е мислил досега. Какво ще му разкрие госпожа Тахион, която притежава ключа към другите времена?

Виж още: Най-добрите биографични книги за 2022 година

Алкатрас и Костите на Писаря, Брандън Сандерсън

Втората книга за приключенията на Алкатрас ще отведе читателя на експедиция в Александрийската библиотека. Противно на това, което гласят слуховете, тя продължава да съществува и крие мистериозни тайни. 

Алкатрас и Костите на Писаря, Брандън Сандерсън

Проследи вълнуващите събития в Алкатрас и Костите на Писаря. Злите Библиотекари или любимият герой и неговите приятели ще надделее този път?

Наръчник на магьосника от Бруклин, Рик Риърдън

Готов ли си да надникнеш в Бруклинската къща и да усетиш опасността на магията? Внимавай, защото тази книга е предназначена само за хора с магически сили, за хора, в които тече кръвта на фараоните. А докато четеш, току-виж можеш да попаднеш в някой капан, скрит между страниците.

Наръчник на магьосника от Бруклин, Рик Риърдън

В Наръчник на магьосника от Бруклин майсторът на жанра Рик Риърдън среща читателя с богове, египетската митология и мистериозния Дуат. 

Пейджъс и Ко, книга 1: Тили и книгобродците, Ана Джеймс

Ако искаш да позволиш на детето да усети магията на книгите и силата на въображението, Пейджъс и Ко, книга 1: Тили и книгобродците е точното четиво за целта. В нея границата между реалността и света на литературата се размива.

Пейджъс и Ко, книга 1: Тили и книгобродците, Ана Джеймс

След изчезването на майка ѝ Тили търси утеха в книгите. А не след дългочетенето се превръща в много по-вълнуващо преживяване от очакваното. 

Когато Тили открива, че може не само да се срещне на живо с любимите си литературни герои, но и да книгоброди из историите, тя търси начин как да използва новата си дарба, за да открие истината за майка си. 

Но книгоброденето крие опасности, а винаги има някой, който да дебне на следващата страница.

Лошите момчета, книга 1, Аарон Блейби

Какво е нужно, за да превърнеш лошите момчета в добри? В първата книга от поредицата на Аарон Блейби малки и пораснали момчета ще се запознаят с господин Вълк, господин Акула, господин Змия и господин Пираня. 

Лошите момчета, Аарон Блейби

Те изглеждат като лоши момчета, звучат като лоши момчета, дори миришат на лоши момчета, но са решени да станат герои. Ще успеят ли да постигнат мисията си и да спечелят сърцето на читателя? 

Лошите момчета е от онези детски книги, които освен със забавните си сюжети привличат малките читатели с интересните си картинки. Отпечатана е в над 10 милиона копия и надминава дори „Хари Потър“ в класацията на New York Times.

Последните деца на Земята – вълнуващи истории от къщичката на дървото, Макс Бралиър

По темата на илюстрованите интересни истории за млади читатели – насочваме вниманието ти към бандата разбойници Ангъс, Сид, Ноа, Джак, Джейк, Флин и Хамиш.

Последните деца на Земята - вълнуващи истории от къщичката на дървото, Макс Бралиър

В Последните деца на Земята – вълнуващи истории от къщичката на дървото техните приключения са разказани в шест пълноцветни истории. Приятелите отново ще се изправят срещу невиждани чудовища, за да оцелеят и ще го направят за Силвъруингс, за Фил и за бандата!

Царството на драконите, книга 1: Планината на драконите, Кейти и Кевин Цанг

Цяло лято, прекарано в планински лагер в Китай, не звучи като най-перфектния план за ваканцията в очите на 12-годишния Били Чан. Но там среща Дилън, Шарлот и Лин-Фей и между уроците им по мандарин, часовете по готварство и заниманията по кунгфу четиримата приятели откриват едно добре скрито място и добре пазена тайна. 

Царството на драконите, книга 1: Планината на драконите, Кейти и Кевин Цанг

Планината на драконите е приютила цял свят, в който живеят легенди, тъмна магия и дракони, много дракони. Но там съществува и проклятието на Дракона на смъртта, което застрашава както царството на драконите, така и това на хората. 

В „Планината на драконите“ стартира една вълнуваща поредица, изпълнена с магични обрати, хумор и вълнение – страхотно четиво за децата и тийн читателите.

Виж още: 8 от най-добрите любовни романи за 2022 година

Търсачите на звънчета, Рос Монтгомъри

Малката сестричка на Яни е отвлечена от зъл елф и е негова задача да я спаси, но за да го направи, трябва да се впусне в надпревара с времето. Елфът е заменил сестрата на Яни с дете на феите, но именно то ще помогне на нашия герой да стигне до магическия свят на феите и Крепостта на гоблините. 

Търсачите на звънчета, Рос Монтгомъри

Ще успеят ли героите от Търсачите на звънчета“ да завършват своята мисия? А колко кураж и измами ще им струва да разрешат трите магически загадки?

Щипка магия, Мишел Харисън

Три сестри, три вълшебни предмета, едно древно проклятие, което тегне над семейството им – ще успеят ли Бети, Флис и Чарли да се спасят?

Щипка магия, Мишел Харисън

В Щипка магия стара пътна чанта, комплект дървени кукли матрьошки и огледало с позлатена рамка са единствените предмети, с които трите сестри разполагат, за да развалят отколешното проклятие. 

За да го направят обаче, ще се изправят пред гибелна опасност и ще трябва да разрешат мистериозната загадка, зародила се преди много векове. А и да се изправят пред немалко вещици, корабокрушенци и контрабандисти. 

Дракончето Ринти и Орденът на кралете, Доника Ризова

Орденът на кралете векове наред воюва с Драконовия орден. А в поредната решаваща схватка ще се включат и двама смели приятели – дракончето Ринти и Грег. Но освен тях в сражението ще участват и българската царица Ана Мария, синът й Петър, рицар от Перпинян и дори самият папа.

В тази спасителна мисия залог са драконовите яйца, приятелството на героите и дори бъдещето на планетата ни. 

Приключенията от „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ са изпълнени с древни тайни и магични обрати, а по пътя си дракон и момче ще се срещнат с царици, графити артисти и пирати, за да поставят на изпитание дружбата си и да преоткрият себе си.

Дракончето Ринти и Орденът на кралете, Доника Ризова

Пропуснахме ли някое заглавие сред фентъзи книгите, което те спечели тази година? Сподели ни кое е то в коментар.

Не пропускай да разгледаш и другите ни предложения сред разнообразието от детски и тийн романи, достъпни по всяко време онлайн в книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *