10 от най-добрите биографични книги на всички времена

10 от най-добрите биографични книги на всички времена

ноември 25, 2022
Категория: Публикации
0 40 0
10 от най-добрите биографични книги на всички времена

10 от най-добрите биографични книги на всички времена

Има някои книги, които веднъж написани, успяват да впечатляват читателите безкрайно много пъти. Тези биографични книги са именно такива. Разказващи за живота на вдъхновяващи личности по вдъхновяващ начин – те са създадени да докоснат всеки, който ги прочете. 

За биографичните книги

Биографията се смята за най-стария литературен жанр в историята. Според египтолозите първите подобни четива са именно древните текстове, които са открити в египетските пирамиди. 

В тях виждаме описани живота и постиженията на владетелите по подобен начин, както го правят биографичните книги. Затова и за първите биографични текстове се считат дори такива, създадени още през 26 век преди Христа.

Жанрът обаче се сформира значително по-късно. Първоначално биографичните книги се считат за част от историческия жанр, а чак през 18 век започва да се гледа на всички биографии, автобиографии и мемоари като на официален раздел от литературата. Оттогава насам обаче популярността на този тип книги само нараства. 

За кого са подходящи?

Макар и любовта към биографичните книги да е по-често срещана сред опитните читатели, има множество заглавия от жанра, които биха заинтригували и младите почитатели на литературата.

Сред разнообразието от биографични книги лесно всеки може да открие такава, която да привлече вниманието му. Ако за първи път се обръщаш към този жанр обаче, потърси четиво, вдъхновено или написано от любима известна личност

Особено полезно е, ако искаш да се развиваш в същата сфера – така от книгата ще почерпиш възможно най-много нови уроци и познания. 

Десетте най-харесвани биографични книги на всички времена

Има няколко биографични книги, които са толкова всеобщо харесвани, че можеш да ги подариш на почти всекиго и пак няма да сбъркаш.

Ето кои такива мемоари, биографии и автобиографии откроихме като някои от най-добрите книги в жанра си. 

Стив Джобс, Уолтър Айзъксън

Кой не би искал да се поучи от Стив Джобс? В единствената му официална биография читателите имат възможност да направят именно това. 

Стив Джобс, Уолтър Айзъксън

Стив Джобс, Уолтър Айзъксън

Написана от известния автор в жанра, Уолтър Айзъксън, книгата носи в себе си характера на Джобс и разкрива неговата история по несравним начин. От малкия гараж до една от най-големите и преуспели компании в света, от идеята до реалността – научи историята на Аррlе и на човека зад компанията. 

Леонардо да Винчи, Уолтър Айзъксън

Векове след смъртта на Леонардо да Винчи, геният му продължава да предизвиква любопитството на хората. И никога историята му не е била по-добре описана от сега.

Леонардо да Винчи, Уолтър Айзъксън

Леонардо да Винчи, Уолтър Айзъксън

Отново под перото на Уолтър Айзъксън страниците от дневниците на Леонардо заедно с десетки нови открития и сведения от съвременници оживяват, за да разкажат вълнуващата история зад изследванията, дисекциите и опитите на гения. Научи за „Мона Лиза“, за „Тайната вечеря“ и още много от тайните на да Винчи. 

Животописи на велики художници, скулптори и архитекти, Джорджо Вазари

Животът на трима велики художници – Рафаело, Микеланджело и Леонардо – през погледа на техен съвременник. Върни се назад във времето с една от онези книги биографии, които трудно могат да бъдат имитирани или заменени. 

Животописи на велики художници, скулптори и архитекти
Джорджо Вазари

Животописи на велики художници, скулптори и архитекти, Джорджо Вазари

Илюстрациите допълват четивото и носят наслада за очите и душата, така че читателят да може да се докосне изцяло до гения, до перфекционизма, до трудолюбието и стремежа към славата на тримата неповторими художници. 

Президентски мемоари, том 1: Обетована земя

Барак Обама предоставя на читателите поглед отвътре на една необикновена история – на човек, който се изправя срещу историята и срещу всички очаквания. 

Президентски мемоари, том 1: Обетована земя

Президентски мемоари, том 1: Обетована земя, Барак Обама

В автобиографията си, превърнала се в един от големите световни бестселъри книги, той кани читателите в Овалния кабинет, в Залата за извънредни ситуации в Белия дом и в още множество кътчета от света, за чиято промяна е помогнал и той. 

Пътешествието през всички тези места не пропуска нито една от важните стъпки, а разказва за тях искрено – както за грешките и съмненията, така и за успехите. 

Илън Мъск, Ашли Ванс

Малко са хората като Илън Мъск – най-смелия предприемач в Силициевата долина, инженер, изобретател и индустриалец. С всяка своя идея той е съумял да промени света и да революционизира три различни индустрии – космическата, автомобилната и енергийната. 

Илън Мъск, Ашли Ванс

Илън Мъск, Ашли Ванс

В тази книга научаваш за неговите трудности към успеха – написана след повече от 50 часа разговори с Мъск и след интервюта с около 300 души. Независимо дали го харесваш, обичаш или мразиш, ще успееш да научиш нещо незаменимо от тази история за човека гений. 

Даяна. Нейната истинска история от първо лице, Андрю Мортън

Животът на принцеса Даяна винаги е вълнувал хората по цял свят. Днес имаме по-ясна представа за вътрешните борби, пред които е била изправена тя, а тази книга разкрива много за тях.

Даяна. Нейната истинска история от първо лице, Андрю Мортън

Даяна. Нейната истинска история от първо лице, Андрю Мортън

Разказана с помощта на самата Даяна и допълнена от нови ексклузивни материали от личния архив на принцесата, книгата е като същинска покана в двореца. 

Да се осмелиш да шофираш, Манал Ал-Шариф

Дори да смяташ, че познаваш живота на жените в Саудитска Арабия, тази книга ще промени начина, по който гледаш на въпроса. Запознай се с Манал Ал-Шариф – от момичето с предначертана съдба до жената, която поема шофьорското кормило над бъдещето си и започва революция. 

Да се осмелиш да шофираш
Манал Ал-Шариф

Да се осмелиш да шофираш, Манал Ал-Шариф

Още със завършването на висшето си образование тя надминава границите на очакваното за жените от Саудитска Арабия. След това започва професионалния си път в отдел „Информационна сигурност” в най-голямата петролна компания в света – „Арамко”. 

Там тя открива един изцяло непознат и различен свят. И въпреки всички трудности пред нея Манал е решена да запознае и останалите жени като нея с този свят.

Столетниците – благословия или орисия, Мира Добрева

Чудото на живота е тема, която никога не спира да бъде актуална, а в тази книга се срещаш с тази загадка по съвсем различен начин. Защото в нея се срещаш със столетниците. 

Столетниците – благословия или орисия, Мира Добрева

Столетниците – благословия или орисия, Мира Добрева

Едни прегърбени от тежестта на годините, други – весели и младолики. Едни умислени и мълчаливи, а други – с ясна памет и с бистър ум. Но всички от тях са специални и от всички тях можем да научим много. Не само как да живеем до 100 години, но и как да изпълним всеки един миг от тях по специален начин.

Фрида. Биография, Хейдън Херера

Една от най-известните художнички на всички времена, описана в една от най-разпознаваемите биографични книги. Потопи се в историята на неповторимата Фрида с книгата, която с екранизацията си печели награда „Оскар“. 

Фрида. Биография, Хейдън Херера

Фрида. Биография, Хейдън Херера

Въпреки че Кало не възприема себе си за артист, тя се превръща в един от най-разпознаваемите и скъпоплатени художници. Но животът ѝ е изпълнен не само с изкуство, но и с много страдание, и много страст. Докосни се до пламенната природа на Фрида и до нейното изпълнено с цвят и желание за живот творчество.

Без паника, Нийл Геймън

Не, това не е автобиографията на Нийл Геймън, автора на „The Sandman“. Но неговият почерк си личи във всяка страница, посветена на друг автор, който всеки читател познава – Дъглас Адамс. 

Написана малко преди смъртта на писателя, „Без паника“ ни позволява да надникнем в мислите и живота на човека, подарил на читателите „Пътеводител на галактическия стопаджия“.

Без паника, Нийл Геймън

Без паника, Нийл Геймън

Книгата е обогатена и с оригиналния синопсис на радиосериала, както и допълнителни обяснения от страна на Адамс за имената на героите и развитието на историята

Това са само малка част от книгите, които заслужават да попаднат сред най-добрите биографични книги на всички времена. Всяка от тях отличаваща се по свой начин и с по нещо вълнуващо и неповторимо.

От коя от тях избираш да почерпиш вдъхновение? 

,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *