10 кратки класики, които може да прочетете за една вечер

10 кратки класики, които може да прочетете за една вечер

август 31, 2015
Категория: Идеи, Ревюта
3 25253 14
10 кратки класики, които може да прочетете за една вечер

10 кратки класики, които може да прочетете за една вечер

 Не всички класически романи са дълги, тежки и изискващи много време и внимание. Има и такива, които с малко думи казват много и остават задълго в съзнанието ви. Тук ви предлагаме 10 кратки класики, които може да прочетете за една вечер. В рамките на две бавни чаши чай.

 1. За мишките и хората”, Джон Стайнбек 9789545294020_1

Това е роман, който в своите крехки 120 страници успява да събере цялата мощ, на която е способно истинското приятелство. Да постави двама души в ситуация на пълна безиозходица, в която  единият ще бъде поставен на ръба на възможността за физическо и морално оцеляване, а другия трябва да извърши немислимото, за да го спаси.

Стайнбек умее да изправя героите си на ръба на психическите, физическите и емоциналните им сили. Да разкъса гърдите им, да извади сърцата им и да ги остави да пулсират в ръката му. Докато все още могат.

 2. „Фермата на животните“, Джордж Оруел orw

Докато Стайнбек раздробява човешката душевност на съставни части, Оруел прави това с обществения ред, в който съществува. Когато  имената на онези, които създават правилата на политическата игра, се заменят с животински видове, се получават константните образи на лицемерието и властолюбието. Погледнете на „Фермата на животните“ като на кратка и сатирична история на тоталитаризма. Ако това не ви вълнува достатъчно, четете книгата на Оруел като приказка за невежество, терор, безразличие, алчност и липса на ценности. И намерете своята поука вътре.

 3. „Старецът и морето“, Ърнест Хемингуей starecat-i-moreto-tom-41

84 дни никакъв улов за рибарят Сантяго. А за него риболовът е единственото препитание. На 85-я той навлиза в морето по-навътре, отколкото някога си е позволявал. И се сблъсква с по-голямо изпитание, отколкото някога си е представял.

„Старецът и морето“ е история за играта на човешката воля с волята на природата. История за надпреварата на човека със собствените му възможности и силата му да не се отказва, дори когато мечтата му се разпада пред очите му.

 4. „Спасителят в ръжта“, Джеръм Дейвид Селинджър

9789545272356Вие познавате ли Холдън Колфийлд? Чували ли сте за неговата младост, за неговото бунтарско сърце, за оценките му в училище, за нежеланието му да се съобразява, за това как обича, за това в какво вярва? Сигурно сте чували за много хора, които не го харесват и за още поне тройно толкова, които са влюбени в него. Може би самите вие сте част от някоя от тези групи хора, но ако не сте, позволете му да си се представи и да ви разкаже на циничния си език как се живее сред ръжта. И на какво е готов, за да спасява.

 5. „Баскервилското куче“, Артър Конан Дойл

Дойл пише „Баскервилското куче“ няколко години след като убива Шерлок Холмс на водопада Райхенбах, защото читателите на разказите за детектива се вдигат на бунт. Те не искат да приемат факта, че любимият им герой е мъртъв. Вместо да го съживи обаче, писателят решава да го върне назад във времето, за да разгадае мистерията около чудовищното куче, което тормози благодордно английско семейство. Шерлок отново е в компанията на своя верен Уотсън. А тази двойка гарантира среща с увлекателен и заплетен случай.

 6. „Закуска в Тифани“, Труман Капоти 9786191501557

Класиката може да не е драматична, да не поставя въпроса за смисъла на човешкото съществуване, за разрушаването на ценностите и за измеренията на свободата. Класиката може да бъде романтична, изискана, елегантна. Облечена в малка черна рокля и носеща диаманти от Тифани.

Холи Голайтли ще ви оплете в мрежите си, докато Труман Капоти леко ви се смее отстрани. Защото няма нищо по-лесно от това един човек да попадне в плен на объркано, емоционално, красиво, сложно и мислещо си, че знае какво иска, момиче.

 7. „Великият Гетсби“, Франсис Скот Фицджералд 9789546410504

За този роман се смята, че е най-четената книга, написана от американец през 20 век. И главният й герой – господин Джей Гетсби – би бил прекрасна компания на гореспоменатата госпожица Голайтли. Но на двамата не им е отредено да се срещнат, затова всеки продължава самостоятелния си живот. Гетсби е бохем, също като създателя си. Той е милионер с широки пръсти и неясно минало. Митовете за живота му са десетки, но финалът ще се окаже по-грандиозен и от най-смелите предположения за начините, по които Джей е натрупал богаството си. В крайна сметка ако един мъж е готов на какво ли не в името на парите, представете си на какво е готов в името на жената, която обича.

 8. „Сидхарта“, Херман Хесе

В тази кратка книга ще проследите дългото духовно развитие на момче на име Сидхарта. Написана просто, без излишни детайли и думи, тя ще ви отвори прозорец във вашето съзнание, който ще ви разкрие нова картина на самите вас.

 9. „Смях в тъмното“, Владимир Набоков  smqh

Ако досега сте асоциирали Набоков единствено с „Лолита“, време е да спрете. Започнете с нещо кратко и запомнящо се, като „Смях в тъмното“, а после преминете към „Покана за екзекуция“. Историята е кратката, но заплетена и изпълнена с лицемерие. Героите позират пред обектива на читателя и не му показват истинската си същност. Поне не и до финала.

10.  „Не изпускай деня“, Сол Белоу

Идва есен, а и вие сте наясно, че тъжните и самотни книги са неизбежна част от дъждовната вечер. Тъжните книги, които едновременно ви успокояват и ви карат да се замислите за собствения си живот, да се върнете назад в спомените си.

Тези десет романа са малка част от кратките класики, които може да прочетете в рамките на една вечер. Кои са вашите предложения?

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

3 коментара

  1. Пламен Минчев
   Отговори

   „Тези десет романа са малка част от кратките класики, които може да прочетете в рамките на една вечер. Кои са вашите предложения?“

   Аз бих посочил „Един ден на Иван Денисович“ от А. Солженицин, чете се на един дъх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *